vrijdag 1 februari 2013

Damascus

Damascus is met bijna 2 miljoen inwoners na Aleppo de tweede stad van Syrië. Ongeveer twee derde van de bevolking is soenniet, 20% is sji’iet, alawiet of druze en nog eens 10% is christen. In Damascus is, ondanks de Syrische vijandschap met Israël, ook nog een joodse gemeenschap actief. Naar verluid zijn er 2.000 moskeeën in Damascus en tientallen kerken. Deze hebben veelal grote historische en monumentale waarde. Zoals gebruikelijk in grote steden leefden de verschillende bevolkingsgroepen tamelijk vreedzaam naast elkaar.

 

Het eerste halfjaar van de Syrische burgeroorlog bleef Damascus bespaard. In januari 2012 vonden de eerste aanslagen plaats en in juli vond een zware strijd om Damascus plaats tussen het Vrije Syrische Leger en de strijdkrachten van het regiem met enkele honderden doden als gevolg. Sindsdien zijn juist veel Syriërs uit de omgeving van Damascus naar de stad getrokken.

Fouad Haidar is muziekinstrumentenmaker in Damascus en als dichter een bekend persoon in Syrië. Als lid van de christelijke gemeente in Damascus is hij betrokken bij de steun aan noodlijdende gezinnen. Zijn dochter, Yasmin Khalaf, is diaken in de Protestantse Gemeente Enschede waarbinnen het initiatief is genomen om een bundel uit te brengen met vertaalde gedichten van haar vader. De opbrengst (inmiddels € 3.500) gaat naar het genoemde project van de kerk in Damascus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten