zondag 3 februari 2013

Rond Homs

Homs is met meer dan 650.000 inwoners na Aleppo en Damascus de derde stad van Syrië. De stedelijke bevolking vormt een aardige afspiegeling van de bevolkingssamenstelling van Syrië als geheel: ongeveer 80% is soennitisch Arabier, een kleine 10% alawiet, nog eens een kleine 10% christen en verder Koerden, Turkmenen, druzen, etc. De stad ligt op een kleine 80 kilometer van de uiterste noordoosthoek van Libanon en vomt het centrum van een belangrijk industriegebied.


Al een maand na het begin van de opstand in Syrië braken in Homs felle gevechten uit met enkele duizenden burgerslachtoffers tot gevolg. Gevechtshandelingen over en weer hebben lang voortgeduurd en een groot deel van de bevolking is de stad ontvlucht. Velen van hen naar het nabijgelegen Libanon en de relatief veilige Syrische kuststeden Latakia en Tartous, anderen naar het eveneens relatief veilige noordoosten van het land of naar de dorpen in de omgeving van Homs. Het grootste deel van de stad is op dit moment in handen van de Syrische regering; enkele buitenwijken zijn in handen van de opstandelingen.
De achtergebleven burgers in Homs en degenen die naar de dorpen eromheen zijn gevlucht hebben vooral behoefte aan kleding, schoeisel, dekens, rolstoelen, rollators, duurzame levensmiddelen, etc.

Binnen de Arabisch-alawitische gemeenschap in Enschede en Hengelo is rond de jaarwisseling het initiatief tot stand gekomen om de genoemde hulpgoederen in te zamelen en per zeecontainer naar Homs te transporteren. Er is contact met een reeds bestaande onafhankelijke liefdadigheidsvereniging in de directe omgeving van Homs die de ervoor zorgt dat er de hulpgoederen uit de haven van Latakia in en rond Homs terechtkomt bij de mensen die het het hardst nodig hebben. Ook hier zonder onderscheid te maken naar etnische of religieuze achtergrond. De vereniging in Syrië heeft hier ervaring mee en binnen de Arabisch-alawitische gemeenschap hier in Nederland is de kennis en ervaring aanwezig om zeecontainers naar Latakia te transporteren. Het transport van één zeecontainer en de bijbehorende douaneformaliteiten kosten overigens ruim € 2.000.

De goederen kunnen, bij voorkeur in dozen, ingeleverd worden bij het verenigingsgebouw van de Samenwerkende Democratische Organisaties, Hoog en Droog 25 te Enschede van zondag tot en met vrijdag tussen 11 en 17 uur (’s zaterdags gesloten) of bij het verenigingsgebouw van de Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging (TAAB), Groenhofstraat 45A te Hengelo van vrijdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur (op andere weekdagen na telefonische afspraak via 06-55143488 of 06-47141040).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten