dinsdag 29 januari 2013

Handhaaf EU wapenembargo jegens Syrië

Op dinsdag 29 januari 2013 verstuurden de organisatoren van de Syria's Request bijeenkomsten van eind december onderstaande brief aan de minister van Buitenlandse Zaken, drs. Frans Timmermans, met een afschrift aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Excellentie,

Binnen de Europese Unie heerst grote onenigheid over wapenleveranties aan de Syrische rebellen. Deze zijn verboden sinds de EU in mei 2011 een wapenembargo tegen Syrië instelde. De Franse regering wil echter ‘defensieve wapens’ aan het verzet leveren en pleitte op 17 november op een EU-bijeenkomst over het wapenembargo voor opheffing. Dit kan alleen als alle EU-lidstaten hiermee instemmen. De Duitse regering was hier duidelijk tegen en bracht een veto uit. Als compromis werd overeengekomen het embargo niet met een jaar te verlengen, maar slechts met drie maanden, dat wil zeggen tot 1 maart a.s. Vanochtend bereikte ons het bericht dat ook de Britse regering het EU wapenembargo jegens Syrië gedeeltelijk wil opheffen.


Vorige maand organiseerden de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede en de Samenwerkende Democratische Organisaties een drietal bijeenkomst onder de titel Syria’s Request om een stem te geven aan de wensen en zorgen van de omvangrijke groep van ongeveer 10.000 Syrische migranten die in Enschede en omgeving zijn neergestreken. Op de laatste van deze drie bijeenkomsten vond een debat plaats tussen vertegenwoordigers van Nederlands-Syrische organisaties die qua standpunten varieerden van steun aan de regering van Assad tot steun aan het gewapende verzet met twee posities daartussenin. Ook in de zaal waren de meningen verdeeld. De overheersende mening was evenwel dat het conflict in Syrië beëindigd diende te worden via de politiek-diplomatieke weg en niet via de weg van wapengeweld. Een grote meerderheid van de aanwezigen was van mening dat aangedrongen moest worden op een onmiddellijk staakt het vuren en dat het binnenkomen van steeds weer nieuwe wapens en strijders tegengegaan moest worden.


Vanuit deze bijeenkomsten vragen wij U dan ook dringend om niet mee te werken aan het opheffen van het wapenembargo. Syrië wordt niet geholpen met nog meer oorlog; er zijn al voldoende slachtoffers gevallen en vernielingen aangericht. Er moet aan vrede gewerkt worden bijvoorbeeld door samenwerking van de Verenigde Staten en Rusland, en met name door internationale steun voor het zes-puntenplan van de Verenigde Naties en de Arabische Liga.


Met vriendelijke groet, etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten