maandag 4 februari 2013

Breed samenwerkingsverband voor hulpactie Syrië

Op zondag 10 februari gaat een breed samenwerkingsverband voor een hulpactie aan de Syrische burgerbevolking van start. Zowel geld als goederen zijn van harte welkom.


In Enschede en omgeving wonen ongeveer 10.000 mensen die uit Syrië afkomstig zijn en nog altijd via familiebanden en kennissen met dat land verbonden zijn. Vanuit deze kring zijn de afgelopen maanden diverse hulpacties gestart om via familie en kennissen noodlijdende Syriër te helpen die veelal onbereikbaar zijn voor de internationale hulporganisaties. Veel internationale aandacht gaat uit naar de inmiddels 700.000 Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië, maar het aantal interne vluchtelingen is veel hoger en wordt inmiddels op 4 miljoen geschat.
Eind 2012 belegden de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede en de Samenwerkende Democratische Organisaties een drietal bijeenkomsten onder de titel “Syria’s Request” om van de Syriërs in Twente te horen wat hun noden en wensen waren en hoe wij zouden kunnen helpen. De eerste prioriteit bleek de humanitaire hulp te zijn: dekens, kleding, schoeisel en voeding. Begin 2013 zaten we om de tafel met bestuursleden van de Sint-Georges Hassaka Vereniging die enkele jaren geleden begonnen zijn met het ondersteunen van de allerarmsten, tegenwoordig vluchtelingen, in de Oost-Syrische stad Hassaka, met leden van de werkgroep KerkinActie van de Protestantse Gemeente Enschede die via één van hun leden afgelopen najaar een bundeltje gedichten van Fouad Haidar uit Damascus hebben uitgebracht waarvan de opbrengst naar diakonale hulpprojecten van de kerk in Damascus gaat en met bestuursleden van de Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging (TAAB) die juist op dat moment bezig waren om hulpgoederen in te zamelen voor de Syrische bevolking in en rond de zwaar getroffen stad Homs.

Gezamenlijk hebben we het initiatief genomen voor een brede hulpactie “Help IN Syrië, NU!” die op zondag 10 februari gelijktijdig van start zal gaan in verschillende Enschedese kerken, waaronder in ieder geval de Protestantse Gemeente Enschede, de Rooms-Katholieke Parochie St.Jacobus de Meerdere en de acht Syrisch-Orthodoxe kerken in Twente. Op verschillende zondagen zullen in verschillende kerken korte presentaties gegeven worden over de concrete hulpacties en de situatie in de genoemde steden Damascus, Hassaka en Homs.

Maar het doel van de hulpactie is om zoveel mogelijk geld en goederen in te zamelen voor de aan alles gebrek lijdende burgerbevolking van Syrië. Uw giften zijn welkom op rekeningnummer 7667732 t.n.v. Samenwerkende Democratische Organisaties en uw spullen (dekens, kleding, schoeisel) kunt u dagelijks (behalve zaterdag) tussen 11 en 17 uur inleveren bij het SDO-gebouw, Hoog en Droog 25 te Enschede of van donderdag tot en met zondag eveneens tussen 11 en 17 uur bij het TAAB-gebouw, Groenhofstraat 45A te Hengelo. Bij alle drie projecten gaat het om reeds langer bestaande banden met organisaties in Syrië zelf waarvan bekend is dat deze alle binnengekomen gelden en goederen terecht laten komen bij de mensen die het echt nodig hebben, onafhankelijk van hun religieuze of etnische achtergrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten