vrijdag 29 november 2013

Het verhaal van Wafa

In het begin van de strijd vluchtte Wafa met haar man en kinderen vanuit Homs naar de wijk Dwela in Damascus. Wafa en haar man hebben drie kinderen. De oudste heet Habib. Hij is 13 jaar. Dochter Lina is 9 jaar. De jongste heet Majd, hij is 6 jaar en heeft het syndroom van Down. De vlucht naar Damacus was vooral een zoektocht naar medicijnen. De man van Wafa heeft kanker en in Homs waren geen medicijnen voor hem. Ook voor hun kind met Down-syndroom waren geen medicijnen in Homs. Natuurlijk spelen ook de gevechten in Homs een rol bij hun beslissing om te vluchten.

 
Korte tijd na de verhuizing naar Damascus sterft de man van Wafa. Ze vraagt hulp aan haar familie; ze heeft immers geen werk en dus ook geen loon, maar wel drie kinderen waarvan er één ziek is. In dezelfde periode sterft ook haar zwager, de man van haar zus. Hij was legerofficier. In het bijzijn van zijn kinderen is hij vermoord in zijn huis door een groep strijders die tegen het regiem is. Wafa kan daar geen hulp meer vragen; haar zus heeft nu zelf hulp nodig. Eén van de broers van Wafa sterft, als hij zijn werk doet op militair vliegveld Minneg. En ook de zoon van een andere broer sterft in de strijd. Veel van haar familie is in korte tijd omgekomen. Het zijn zeer moeilijke omstandigheden voor Wafa en haar familie.



Nu ze niet bij haar familie terecht kan, is er geen hand die naar Wafa wordt uitgestoken om te helpen. Ze kan niemand om hulp vragen. Hierdoor is de oudste zoon gedwongen om te werken. Hij krijgt een baantje als hulpje bij een praktijk voor tandtechniek. De praktijk had geen hulpjes nodig, maar om iets te kunnen doen voor dit gezin in deze moeilijke situatie mag Habib daar werken. Helaas kan hij daar niet genoeg verdienen om met zijn moeder en broertje en zusje van te leven en medicijnen van te kopen.

Ten einde raad doet Wafa een beroep op de Jozefkerk in Damascus. Ze gaat naar de Jozefkerk om hulp te vragen. Bij de sociale hulpdienst die nu in de kerk gevestigd is kan ze terecht met haar vragen. Ze bespreken de mogelijkheden voor het ontvangen van een voedselpakket en medicijnen voor haar zoontje. Zo is er toch nog hulp voor Wafa en haar kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten