maandag 23 september 2013

Het verhaal van Abu Jaser, die zijn nier verkocht

Yasmin Khalaf deed ons nog een tweede verhaal toekomen, dat laat zien dat er op sommige plekken in Syrië toch ook nog iets is overgebleven van het samen leven van moslims en christenen in het land en het elkaar bij staan over religieuze scheidslijnen heen. Vormen van samen leven en elkaar helpen die door de oorlog bloedig worden verstoord.


Aïda is een vrouw van 29 jaar, christen, die sinds haar 12e jaar aan een nierziekte lijdt. Door haar ziekte stopt de werking van haar nieren en moet ze zo snel mogelijk geholpen worden. Dit verhaal is al zo moeilijk in gewone omstandigheden. Hoe zal het dan zijn in oorlogsomstandigheden waar vervoer moeilijk is en medicijnen en andere medische artikelen schaars zijn, mede door het handelsembargo.

 
Na veel moeite kon Aïda een donor vinden. Een man, moslim, met vrouw en kinderen wordt door zijn slechte omstandigheden gedwongen tegen betaling een nier af te staan. Deze man, Abu Jaser, woont in Samalka, in de omgeving van Damascus, waar men sinds het begin van de oorlog tegen het regiem is. Abu Jaser heeft geld nodig voor brood en melk voor zijn kinderen. Ook zoekt hij een veiliger plek om te wonen nu zijn huis is verwoest. En hij heeft geld nodig om te kunnen starten met werken.
 
In hele moeilijke omstandigheden kon Aïda een machtig iemand vinden om het bedrag van 700.000 lira te betalen voor de nier. Haar baas heeft haar geholpen de verzekering te dwingen dit te betalen. (700.000 lira is 6.500 euro)
 
Na alle onderzoeken en operaties (die succesvol waren) heeft Aïda medicijnen nodig die helpen om de nieuwe nier goed te laten werken. De dure medicijnen zijn moeilijk te verkrijgen. Aïda leeft nu in met grote angst en zorg. Ze probeert van buiten Syrië hulp te vragen. Als ze geen medicijnen krijgt is de kans groot dat de werking van de neiuwe nier stopt. 
 
Abu Jaser is naar Damascus verhuisd en heeft een tweedehands taxi gekocht om te werken. Deze situatie duurde drie maanden.Abu Jaser heeft drie maanden kunnen werken tot ook daar de oorlog uitbreekt. In een bombardement raakt een granaat zijn huis, waardoor zijn huis en auto door brand verloren gingen. Nu heeft Abu Jaser geen nier, geen huis, geen werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten