dinsdag 15 april 2014

De actieve rol van Turkije in de oorlog in Syrië

Op uitnodiging van de Aramese Beweging voor Mensenrechten is de Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin de komende week in Nederland. Op donderdagmiddag 17 april wordt hij, via bemiddeling van Pieter Omtzigt, door de Tweede Kamer gehoord over de actieve rol van Turkije in de oorlog in Syrië; in de namiddag / vroege avond van dinsdag 15 april organiseert de ABM een informatie- en discussiebijeenkomst met hem waarvoor u van harte wordt uitgenodigd. De bijeenkomst vindt plaats in de kleine zaal van het gebouw van Platform Aram, Vlierstraat 93 te Enschede.


Al jaren zijn er sterke aanwijzingen dat Turkije niet alleen het ook door andere Westerse landen gesteunde Vrije Syrische Leger actief ondersteund, maar ook talrijke jihadistische strijdgroepen die dood en verderf zaaien in Syrië. De Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin heeft de afgelopen maanden overtuigende bewijzen verzameld dat de Turkse regering actief betrokken is bij de ontvoering van de bisschoppen van Aleppo, deze maand alweer een jaar geleden, en ook bij de aanval op het Armeens-Syrische stadje Kessab vorige maand.


Voor de Nederlandse politiek zijn deze bewijzen bijzonder relevant omdat sinds de januari 2013 twee Nederlandse Patriot-eenheden langs de Turks-Syrische grens staan opgesteld om Turkije te verdedigen tegen een mogelijke luchtaanval vanuit Syrië. Tot dusverre is een dergelijke luchtaanval vanuit Syrië uitgebleven, maar mocht het hier onverhoopt toch van komen dan zou deze Nederlandse verdediging door de actieve steun van de Turkse regering aan jihadistische groepen in Syrië ook gezien kunnen worden als Nederlandse militaire medeplichtigheid hieraan.

U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen en om deze uitnodiging verder te verspreiden. Het ongebruikelijke tijdstip van de bijeenkomst (van half zes tot zeven uur) is het gevolg van een bijzonder volle agenda van Erkan Metin tijdens zijn driedaagse bezoek aan Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten