dinsdag 24 december 2013

Aandacht voor Syria's Request in Kerstnachtuitzending IKON

Onder de titel "Een kind is ons geboren" legt de IKON in haar Kerstnachtuitzending een relatie met de gruwelijke situatie in Syrië. Een tweetal elementen in deze uitzending hebben een sterke band met Enschede en met Syria's Request.
 

Eerst het persbericht van de IKON:

Wanneer je het gezichtje van een baby kust, kus je het gelaat van God’. Zomaar een zin uit het kerstlied ‘Mary, did you know?’ Wat nu als Maria van tevoren had geweten wat haar baby aan onafzienbaar lijden te wachten stond? En geldt dat niet voor alle moeders? Veel Syrische vrouwen hadden tijdens hun zwangerschap geen enkel vermoeden van wat er later met hun kinderen zou gebeuren. Dat ze op een kwade dag zouden moeten vluchten naar Libanon, Jordanië, Turkije of Nederland. 

Wat valt er deze kerst eigenlijk te vieren voor al die verontruste Maria’s?

Waar staat die wereldberoemde herberg toch? Bestaat die toevlucht tot een kribbe?

Hoe kunnen we ook in donkere tijden vasthouden aan dat visioen van vrede? Zoals het Kerstverhaal ons elk jaar weer voorhoudt: Vrede op aarde in de mensen een welbehagen.

Het vluchtverhaal van het kindje Jezus is nog nooit zo actueel geweest. Zijn kinderschreeuw om redding nog nooit zo onontkoombaar. 

Een kind is ons geboren: met indringende portretten van Syrische kinderen, familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt, Geeske Hovingh, pastor van de Amsterdamse Studentenekklesia en Annemiek Schrijver. Acteur Majd Mardo brengt poëzie van de Syrische dichter Fouad Haidar. 

En natuurlijk zingen we ook deze Kerstnacht tegen de oorlog in met:

Leona Philippo, het Göksel Yilmaz Ensemble en componist Merlijn Twaalfhoven met Lucas Dols, Minyeshu & Brigitte van Hagen.


De Syrische dichter Fouad Haidar is de vader van de Enschedese Yasmin Khalaf-Haidar die een aantal gedichten van haar vader heeft vertaalt en uitgegeven in de bundel "Woorden van Hoop - Toekomst voor Syrië" waarvan inmiddels enkele honderden exemplaren zijn verkocht. De opbrengst gaat naar de door Syria's Request Hulpactie gesteunde humanitaire projecten in Damascus, Hassaka en rond Homs.


Het Göksel Yilmaz Ensemble dankt haar naam aan de multi-instrumentalist Göksel Yilmaz. Göksel is zelf in Enschede geboren en opgegroeid; zijn familie is afkomstig uit Antakya, het voormalige Antiochië: in de klassieke tijd de hoofdstad van Syrië en ook tot 1939 tot het Franse Mandaatgebied Syrië behorend maar in dat jaar met de omliggende provincie overgedragen aan Turkije.

De gedichten van Fouad Haidar en de muziek van het Göksel Yilmaz Ensemble zijn eerder door Syria's Request bij elkaar gebracht en wel tijdens het benefietconcert in de Jozefkerk aan het eind van de afgelopen Vredesweek die ook al in het kader van Syrië stond.



De uitzending "Een kind is ons geboren!" vindt plaats op dinsdag 24 december van 22.50 tot 23.40 uur op Nederland 2.

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Els Duran, Martje van der Heijden, Witho Oost, Christine Raven en Marleen Stelling; productie: Natascha Teunissen, Pauline Veltman; regie: Wilberry Jakobs; eindredactie: Ida Overdijk

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten