zondag 28 april 2013

verzoek om voorbeden voor ontvoerde bisschoppen in Syrië

Vanuit het samenwerkingsverband Syria’s Request Hulpactie vragen we uw aandacht voor het volgende:

Afgelopen maandag, 22 april, werden twee aartsbisschoppen van Aleppo, Mar Gregorius Hanna Ibrahim van de Syrisch Orthodoxe kerk en zijn collega bisschop Poulos Yazigi van de Grieks Orthodoxe kerk, door een vooralsnog onbekende groep ontvoerd. Dat gebeurde terwijl zij samen van een humanitaire bezoek terugkeerden naar Aleppo.
Mar Gregorius Hanna Ibrahim


Ondanks allerlei geruchten over hun (aanstaande) terugkeer, lijkt in de praktijk geen enkel contact met de ontvoerders te zijn en is er grote onduidelijkheid over hun lot. Omdat er – voorzover bekend – geen losgeld is geëist en ook geen andere voorwaarden zijn gesteld aan hun vrijlating, lijkt het doel van deze ontvoering de intimidatie van de toch al zwaar onder vuur liggende christelijke gemeenschap in Aleppo en Syrië te zijn.
 


De ontvoering van beide bisschoppen treft echter niet alleen de christelijke gemeenschap in Syrië. Beide bisschoppen staan bekend om hun inzet voor de interreligieuze dialoog tussen christenen, moslims en andere geloofsgemeenschappen en voor het vreedzaam met elkaar kunnen samenleven van de verschillende bevolkingsgroepen in Syrië.

Net als de vorige maand in zijn moskee vermoorde imam Mohammad Said Ramadan al-Bouti van Damascus die ook een dergelijke brugfunctie vertoonde. Deze moord, een maand geleden, en de ontvoering van afgelopen week, hebben het dus niet enkele op religieuze leiders voorzien, maar ook op vooraanstaande vredeskrachten in het door oorlog en geweld verscheurde Syrië.

Over de Syrisch Orthodoxe aartsbisschop Mar Gregorius Hanna Ibrahim kunnen we bovendien nog melden dat hij van 1967 tot en met 1977 als eerste Syrisch-orthodoxe priester in Nederland en België verantwoordelijk voor de pastorale zorg in twee parochies. Van 1980 tot en met 1998 was hij, inmiddels als aartsbisschop van Aleppo, lid van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken.

We doen u hierbij het verzoek beide ontvoerde aartsbisschoppen in uw gebeden te benoemen.



We willen bidden:

Voor het leven en de spoedige vrijlating van de bisschoppen Mar Gregorius Hanna Ibrahim en Poulos Yazigi die afgelopen maand bij Aleppo zijn ontvoerd.

Voor de tallozen in Syrië en daarbuiten, christenen en moslims, die geschokt zijn door deze brute ontvoering.

Dat zij de moed niet verliezen om zich, net als deze bisschoppen, in te zetten voor medemenselijkheid, voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van de oorlog en voor verzoening en samen leven van de verschillende bevolkingsgroepen in Syrië.

Dat het geweld mag stoppen, angst en verdriet voorbij zal gaan en er vrede mag komen onder de mensen.

Dat verdraagzaamheid en naastenliefde het mogen winnen van geweld en macht.

Laat ons bidden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten