maandag 10 december 2012

"Vrede en Mensenrechten"

In het onderstaande toespraakje bij de fakkelwake van de Amnesty-groep Enschede op maandag 10 december 2012 bij de Saxion Hogeschool in Enschede werden voorgeschiedenis en achtergrond van Syria's Request uit de doeken gedaan.

Het is geen toeval dat elk jaar op de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens ook de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt. Vrede en mensenrechten zijn met elkaar vervlochten. Vrede kan alleen maar bestaan als alle mensenrechten volledig gerespecteerd worden. Zowel de klassieke vrijheidsrechten, de sociaal-economische rechten als de culturele rechten. Van individuen en bevolkingsgroepen.


Situaties waarin sprake is van grootschalige, systematische mensenrechten­schendingen noemen we tegenwoordig ook wel oorlog en vormen aanleiding tot vredesoperaties. Militaire vredesoperaties, maar vanuit de vredesbeweging maken we ons vooral sterk voor niet-militaire, geweldloze vredesoperaties. Bescherming geven aan de lokale bevolking of mensenrechtenactivisten door het zenden van getrainde, onbewapende internationale vredeswerkers naar conflictgebieden.

Dit is een nieuw soort vredesbeweging, ontstaan nadat de Koude Oorlog was afgelopen en de dreiging van een oorlog met kernwapens fors minder was geworden. Enschede voor Vrede is in die periode ontstaan om dit nieuwe vredeswerk te ondersteunen en onder de aandacht te brengen van de Enschedese bevolking. We nodigen vredeswerkers uit conflictgebieden uit om hier over hun werk te komen spreken, zoals aanstaande woensdag Toine van Teeffelen die werkzaam is in Bethlehem, Palestina.

Maar er zijn ook heel veel mensen in Enschede – met z’n 160 nationaliteiten – die zelf uit conflictgebieden afkomstig zijn. Landen waar mensenrechten worden geschonden en die ze soms ontvlucht zijn. Zo kwamen we als Enschede voor Vrede al heel snel in contact met de Samenwerkende Democratische Organisaties (van mensen afkomstig uit Turkije) over de regelmatig oplaaiende strijd met de Koerden in Zuidoost-Turkije.

Met SDO werkten we ook samen in de ondersteuning van gewetensbezwaarden tegen de vervulling van de militaire dienstplicht in Turkije die gevangen werden gezet. Dienstweigering is een mensenrecht waar we als vredesbeweging veel affiniteit mee hebben. Ook organiseerden we solidariteitsacties met de Zaterdagmoeders in Turkije die geweldloos protesteerden tegen verdwijningen. Met geweldloze acties heeft de vredesbeweging ook wel wat.

De initiatiefnemers van Enschede voor Vrede waren ook betrokken bij de oprichting van de Aramese Beweging voor Mensenrechten. Een in Enschede gevestigde stichting die opkomt voor de rechten van Aramese christelijke minderheden in Zuidoost-Turkije, Irak en tegenwoordig vooral Syrië. In Enschede en omgeving leven zo’n 10.000 Aramese christenen uit deze regio. De meesten van hen zijn Syrisch-Orthodox.

Velen van hen kwamen hier als vluchteling om hun vege lijf in veiligheid te brengen en vervolgens aandacht te vragen voor hun volks- en geloofsgenoten die nog steeds bloot staan aan onrecht en geweld. Elk jaar brengt ABM een mensenrechten­rapportage uit waarin vooral het recht op leven, het recht op eigendom, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid deel te nemen aan het eigen culturele leven centraal staan.

Eerder dit jaar was de hier in Enschede gevestigde ABM één van de weinige organisaties die uitgenodigd waren om hun visie te presenteren op een hoorzitting van de Tweede Kamer over het Mensenrechtenbeleid van de Nederlandse regering. Misschien is het toch een idee om als Amnesty-groep hier in Enschede en als Aramese Beweging voor Mensenrechten eens een keer te kijken naar mogelijkheden tot samenwerking.

Samen met SDO en ABM organiseert Enschede voor Vrede volgende week, tijdens het Serious Request evenement rond het Glazen Huis, een drietal avonden onder de naam “Syria’s Request”. Dat klinkt hetzelfde maar we schrijven het anders en tijdens deze drie avonden willen we ruimte geven aan de situatie in Syrië waar zowel vrede als mensenrechten zoveel geweld wordt aangedaan.

Je ziet waar samenwerking voor vrede, mensenrechten en democratie toe kan leiden. We hopen dat het ook een keer tot een dergelijke samenwerking met Amnesty kan komen. Maar jullie zijn nu alvast van harte uitgenodigd bij de drie bijeenkomsten in het kader van “Syria’s Request”.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten