vrijdag 24 januari 2014

Uitnoding Netwerkbijeenkomst "Syrië laat ons niet los"

Op vrijdag 24 januari 2014 vanaf 19.30 uur willen we u graag in de Wonne (Noorderhagen 25, Enschede) nader informeren over onze activiteiten het afgelopen jaar en wat in Damascus, Hassaka en rond Homs met het door ons ingezamelde geld is gebeurd en ook over onze plannen voor de komende tijd en hoe ook u daar een bijdrage aan kunt leveren. 
 
 
Tijdens het 3FM Serious Request evenement eind 2012 in Enschede organiseerden de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede en de Samenwerkende Democratische Organisaties drie bijeenkomsten (een ontmoetings-, informatie- en discussie-avond) onder de titel “Syria’s Request”. Het indringende ‘request’ vanuit de omvangrijke Syrische gemeenschap in Enschede en omgeving luidde toen: “help ons om onze familieleden en de mensen in hun omgeving te helpen!” Samen met de werkgroep KerkinActie, de Sint-Georges Hassaka Vereniging en de Turks-Mediterrane Alawatische Vereniging (TAAB) hebben we toen in januari 2013 “Syria’s Request Hulpactie” opgericht waar de Doopsgezinde Gemeenten in Twente, de Oud-Katholieke Kerk Twente, de Remonstrantse Broederschap Twente, de Rooms Katholieke Parochie Enschede, het Studentenpastoraat Enschede en de Wonne zich als ondersteunende leden bij hebben aangesloten. Het afgelopen jaar hebben we verschillende activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor die via eerdergenoemde organisaties gesteunde projecten in Damascus, Hassaka en Homs. 

De noodzaak voor humanitaire hulp is nog steeds groot in Syrië, maar de laatste tijd merkten we als samenwerkingsverband dat de aandacht voor Syrië verslapt en veel mensen het conflict in en rond Syrië te ingewikkeld vinden. “Ze vechten daar allemaal tegen elkaar,” wordt dan gezegd. Het lijkt in de nieuwsvoorziening inderdaad vooral om de strijdende partijen te gaan en nauwelijks (meer) om de burgerbevolking die part noch deel heeft aan deze strijd maar het wel het meeste onder te leiden heeft.

Het is om deze reden dat we ons als Syria’s Request Netwerk de komende tijd vooral willen richten op het geven van informatie over de situatie van de Syrische burgerbevolking in het conflict. Gewone Syriërs die in Syrië gebleven zijn èn die het land ontvlucht zijn. Via onze website en het blad “Kerk & Stad” publiceren we verhalen over de situatie van deze gewone Syriërs die moeten zien te overleven. Vanuit de Aramese Beweging voor Mensenrechten worden regelmatig opiniestukken in landelijke dagbladen geplaatst en brieven geschreven aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer waarin aandacht wordt gevraagd voor de grootste wens van de Syrische bevolking dat er zo snel mogelijk een einde komt aan het voortdurende geweld. En zo zijn er meer initiatieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten