zaterdag 30 augustus 2014

Nationaal protest "Stop de Vervolging" zaterdag 30 augustus in Den Haag

Hoe succesvol ook, protestacties in Enschede halen de landelijke media nauwelijks, laat staan dat ze de landelijke politiek in beweging brengen. Daarom is het initiatief genomen om op zaterdag 30 augustus a.s., als de Tweede Kamer weer terugkeert van vakantie, in Den Haag te demonstreren. Behalve christenen afkomstig uit Syrië, Irak en Turkije zal hieraan ook deelgenomen worden door christenen afkomstig uit Egypte (die te lijden hebben gehad van fanatieke leden van de Moslimbroederschap) en Nigeria (Boko Haram).


De demonstratie, die onder andere gesteund wordt door de Suryoye-Aramese Federatie Nederland (SAFN) en de Aramese Beweging voor Mensenrechten, begint om 15.00 uur op het Spuiplein in Den Haag en trekt vandaar naar het Binnenhof. Vanuit Twente heeft SAFN bussen geregeld die om 11.15 uur vertrekken vanaf de Mor Kuryakoskerk in Enschede en om 11.30 uur vanaf de Mariakerk in Hengelo. Aanmelden voor de busreis, die € 15 kost, kan via busreis2014dh@gmail.com. Meer informatie over de demonstratie is te vinden op http://christendemonstratie30augustus.wordpress.com. Doe mee en kom naar Den Haag! 

vrijdag 15 augustus 2014

Impressie eerste dag Hongerstaking in Enschede voor Christenen in Irak

Vandaag ging de hongerstaking van start van enkele tientallen leden van verschillende verenigingen van in Enschede en omgeving woonachtige christenen en jezidi's die afkomstig zijn uit Noord-Irak of de aanpalende gebieden (Noordoost-Syrië, Zuidoost-Turkije). Onder hen ook die Sint Georges Hassaka Vereniging die ook is aangesloten bij het Syria's Request Netwerk. Hieronder een aantal foto's van de startmanifestatie waarbij tussen de 50 en 100 mensen aanwezig waren en van de tent en spandoeken van de hongerstakers later op de dag op het stationsplein van Enschede.


zondag 3 augustus 2014

Impressie van de Stille Tocht in Enschede


De Syrisch-Orthodoxe Patriarch Moran Mor Ignatius Ephrem II heeft in zijn brief van 24 juli 2014 aan alle kerkleiders van de wereld verzocht om op zondag 3 augustus een speciale kerkdienst te houden en stil te staan bij hen die zijn omgekomen bij de verdrijving van christenen uit Mosul door ISIS, te bidden voor vrede in Irak en omgeving en een collecte te houden voor de hulp van ontheemde families. De Syrisch Orthodoxe kerk in Nederland heeft hier gehoor aan gegeven en organiseerde op vanmiddag een Stille Tocht die om 15.00 uur begon met een manifestatie op het Ei van Ko (plein voor het stadhuis) in Enschede.


Om half drie waren de voorbereidingen al voluit aan de gang. Bisschop Polycarpus van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland werd geïnterviewd op de trappen van de Jacobuskerk aan de Oude Markt waarin hij twee uur later voor zou gaan in de afsluitende viering.