donderdag 17 april 2014

Tweede Kamer bijgepraat over rol Turkije in oorlog Syrië

Vanmiddag heeft de Turks-Aramese jurist en journalist Erkan Metin de Tweede Kamer geïnformeerd over de rol van Turkije bij de oorlog in Syrië. Hij was in Den Haag op uitnodiging van de  Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) met ondersteuning van Jubilee Campaign en werd in de Tweede Kamer “in bijzondere procedure” ontvangen door CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Bij de ontvangst waren verder ook de Kamerleden Ingrid de Caluwé (VVD), Michiel Servaes (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie) aanwezig.


voorbereidend gesprek met Pieter Omtzigt

dinsdag 15 april 2014

Bijeenkomst over de betrokkenheid van Turkije bij de ontvoering van twee Syrische bisschoppen

Vanavond organiseerde de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) een bijeenkomst met de Turkse strafrechtadvocaat en onderzoeksjournalist Erkan Metin die op uitnodiging van ABM in Nederland is en op donderdag 17 april 2014 door CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt namens de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer in bijzondere procedure zal worden ontvangen.


Erkan Metin, die van Aramese herkomst is en lidmaat van de Syrisch-Orthodoxe kerk, heeft zich het afgelopen jaar intensief beziggehouden met de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de Grieks-Orthodoxe aartsbisschop van Aleppo, Boulos Yazigi, en zijn Syrisch-Orthodoxe collega Yohanna Ibrahim op 22 april 2013. Een ontvoering die de Syrisch-christelijke gemoederen erg bezighoudt. Ook in Twente, waar Yohanna Ibrahim in de jaren ’70 als pastor werkzaam was binnen de eerste, nog maar nauwelijks georganiseerde Syrisch-Orthodoxe gemeenschap die inmiddels in heel Twente zo’n 20.000 zielen telt.

De actieve rol van Turkije in de oorlog in Syrië

Op uitnodiging van de Aramese Beweging voor Mensenrechten is de Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin de komende week in Nederland. Op donderdagmiddag 17 april wordt hij, via bemiddeling van Pieter Omtzigt, door de Tweede Kamer gehoord over de actieve rol van Turkije in de oorlog in Syrië; in de namiddag / vroege avond van dinsdag 15 april organiseert de ABM een informatie- en discussiebijeenkomst met hem waarvoor u van harte wordt uitgenodigd. De bijeenkomst vindt plaats in de kleine zaal van het gebouw van Platform Aram, Vlierstraat 93 te Enschede.


Al jaren zijn er sterke aanwijzingen dat Turkije niet alleen het ook door andere Westerse landen gesteunde Vrije Syrische Leger actief ondersteund, maar ook talrijke jihadistische strijdgroepen die dood en verderf zaaien in Syrië. De Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin heeft de afgelopen maanden overtuigende bewijzen verzameld dat de Turkse regering actief betrokken is bij de ontvoering van de bisschoppen van Aleppo, deze maand alweer een jaar geleden, en ook bij de aanval op het Armeens-Syrische stadje Kessab vorige maand.